måndag, april 09, 2018

Glasögonprojektet 2018


Sommarsäsongen 2017/18 lider mot sitt slut här i Kapstaden och det är dags att sammanfatta våra aktiviteter inom "Glasögonprojektet" som vi nu för sjätte säsongen i rad genomfört i "vår" kåkstad Kayamandi. Våra flitiga optiker Bettan och Janne har tillsammans med olika volontärer ur svenskkolonien ställt upp och i år kunnat ge cirka 600 Kayamandibor glasögon anpassade till deras individuella synproblem. Ibland händer det att vi stöter på personer med specifika och lite problematiska synproblem där vi inte själva har de specialglasögon som behövs i våra samlingar. För att ändå kunna hjälpa dessa personer har vi sedan några år tillbaka ett mycket gott samarbete med den duktiga lokala optikern Jean Pierre van Zyl som driver NuVision i Stellenbosch. I år behövde vi skicka 22 personer med specifika synproblem till Jean Pierre (JP) som undersökte och till självkostnadspris (som Glasögonprojektet betalade) försåg dessa med anpassade glasögon. Kontaktuppgifter till JP hittar ni i högerkolumnen här på bloggen.
Det händer även att Bettan och Janne stöter på personer som har infektioner, ögonsjukdomar eller andra besvär som föranleder besök hos en ögonläkare. För dessa fall har vi upparbetat ett gott samarbete med Dr. Nico van Helsdingen som är ögonläkare med praktik i Somerset West. Även han ställer upp helt gratis med undersökning av våra patienter. Samtliga kostnader som ändå uppstår av typen material till glasögon, mediciner, transporter etc. kan vi finansiera tack vare donationer från framför allt vår huvudsonsor Fredagsgolfen. I år har Dr van Helsdingen tagit hand om sex personer med ögonproblem av olika slag.
I det sammanhanget kan vi berätta en solskenshistoria som handlar om den sexåriga flickan Bunolo vars ögonproblem visade sig vara akuta och kräva omgående operation. Sagt och gjort, Dr. van Helsdingen med personal ställde upp och organiserade operationen som normalt skulle kosta ca R20.000 men nu istället kunde reduceras till hälften tack vare all välvillig personal på sjukhuset. För att täcka den kostnad som ändå uppstod fick vi en generös extra donation från Fredagsgolfen. Tack alla som spelar och därmed skänker till fonden!
Hur gick det då för lilla Bunolo? Jo, operationen gick mycket bra och Bunolo är helt återställd igen. Sist vi träffade den pigga och glada flickan berättade hennes tacksamma mamma att eftersom dottern blev sövd vet hon inte ens om att hon blivit opererad.

Nedan två andra exempel på att vi tillsammans kan göra mycket för många.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar