fredag, januari 02, 2015

Den bäst bevarade hemligheten i Franschhoek!

Nu har vi varit uppe ytterligare en sväng till Sydafrikas mathuvudstad Franschhoek, för att samla mer material till artikeln i First Class Magazines februarinummer. Den här gången var det bara vi två, och vi höll ett minst lika högt tempo som förra gången. Vi hann med både lunch och middag på två, för oss, nya restauranger och dessutom en handfull fina vingårdar.

Till lunch beslöt vi att följa i förnämliga fotspår, minsann. Efter många intervjuer på ett antal av Franschhoeks mest kända restauranger har vi nämligen listat ut vart stjärnkockarna själva går med sina familjer när de är lediga och vill ha en högkvalitativ, rustik, "ärlig" matupplevelse lagad med finess och mycket kärlek. Café des Arts, ägt av talangfulla kocken Chris Hoffmann och hans fru Louise, är då målet för deras färd. Så här skriver paret på restaurangens hemsida:
"Café des Arts is neither Haute Cuisine nor Fine Dining! Café des Arts is a simple, rustic, relaxed restaurant where all that matters is the food. There are no table cloths, no silver service and the food is from the pan to the plate. If you're lucky, you may even get some cutlery!" 
Chris kallar sitt kök för ”home cooking” - inte så tilltrasslat utan rena smaker, och lätt att se och känna vad man äter. Inga starka orientaliska kryddor som döljer den rena fisksmaken här inte. Hans meny bygger på klassiska recept och är moderna variationer av dessa, med en förkärlek för medelhavsmat. Det är tydliga, rejäla smaker rakt igenom. Restaurangen ambition är att fylla tomrummet mellan fine dining och enkla matställen som pizzerior eller hamburgerbarer. På lunchtid är det lite lugnare eftersom många äter på vingårdarna då, men på kvällarna är det fullt nästan jämt och bordsbokning är ett måste. Menyn är konstant rullande, och rätter byts ut vartefter den inköpta råvaran sinar. Fisk finns alltid på menyn, och Chris åker till Kalk Bay två till tre gånger i veckan för att hämta pinfärska läckerheter direkt från fiskebåtarna.
För fem år sedan köpte Chris restaurangen av den legendariska gamla damen Topsi, som bedrivit en känd restaurang där i många år. Femton år tidigare hade Chris börjat sin restaurangkarriär hos just henne, så nu är cirkeln sluten så att säga. Här serveras frukost, lunch och middag veckans alla dagar. Frukost serveras fram till klockan 12 till glädje för den som gillar sena kvällar och lååång sovmorgon. Man har inte ens stängt en period under den sydafrikanska vintern. Café des Arts är kända för sin underbara frukost, som görs annorlunda med kul recept och fräscha ingredienser. Råvarorna hanteras med största respekt. Tomaterna t ex förvaras aldrig i kylen utan i rumstemperatur för att bevara alla aromer.

Vår lunch bestod av
* Tataki – underbar hastigt brässerad tonfisk med hölje av dijonsenap och kryddgrönt som serveras i sashimitunna skivor.
* En sagolik ankpaté som smälte i munnen, serverad med rostat bröd och fruktkompott.
* Liten läcker tomatsoppa med aningens sötma
* Makalöst god cape salmon (!!) i en beurre blanc-sås, med sparris och krossad lättstekt potatis. Just denna fisk brukar vi alltid undvika eftersom den vanligtvis är torr, trist och smaklös, men nu har vi äntligen förstått hur underbart den kan smaka när den tillagats varsamt på rätt sätt.

Oj, oj, oj, vilken ljuvlig lunch! Nästa gång ni är i Franschhoek MÅSTE ni luncha här!! Hälsa Chris från oss. HÄR är restaurangens hemsida. OBS! Det är inte lätt att hitta restaurangen på huvudgatan. Precis före First National Bank (FNB), mitt emot Reuben’s och två hus innan Le Quartier Français, tar man in till höger genom en liten portal med restaurangens namn. Ett hundratal meter längre ner mynnar stigen ut i trädgården utanför den oansenliga restaurangen. Det är många som undrar om de kommit rätt första gången.

Om några dagar kan ni läsa vidare om vår härliga middagsupplevelse samma dag, på en nyöppnad restaurang i Franschhoek med mycket höga ambitioner... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar